Jadłospis może ulec zmianie.

Alergeny

Nr 1. ZBOŻA zawierające GLUTEN

Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna, jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony, naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa, kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne, inne produkty zawierające gluten, (oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego)

Nr 2. Skorupiaki

Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek

Nr 3. Jaja

Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów, panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja

Nr 4. Ryby

Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty zawierające ryby

Nr 5. Orzechy ziemne

Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki ziemne i inne produkty zawierające ten składnik

Nr 6. Soja/ziarno sojowe

Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane, inne produkty zawierające soję

Nr 7. Mleko

Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada, lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka krowiego

Nr 8.ORZECHY z drzew orzechowych

Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan, kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie, piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty z zawierające orzechy

Nr 9. Seler

Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler

Nr 10. Gorczyca

Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe, marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę

Nr 11. Sezam

Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne produkty zawierające sezam

Nr 12. DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l

Owoce suszone, musli, E220-228 : dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego

Nr 13. Łubiny

Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach

Nr 14. Mięczaki

Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza