Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny
Nr 1. ZBOŻA zawierające GLUTEN
Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna, jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony, naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa, kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne, inne produkty zawierające gluten, (oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego)
Nr 2. Skorupiaki
Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
Nr 3. Jaja
Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów, panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja
Nr 4. Ryby
Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty zawierające ryby
Nr 5. Orzechy ziemne
Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki ziemne i inne produkty zawierające ten składnik
Nr 6. Soja/ziarno sojowe
Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane, inne produkty zawierające soję
Nr 7. Mleko
Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada, lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka krowiego
Nr 8.ORZECHY z drzew orzechowych
Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan, kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie, piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty z zawierające orzechy
Nr 9. Seler
Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler
Nr 10. Gorczyca
Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe, marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę
Nr 11. Sezam
Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne produkty zawierające sezam
Nr 12. DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l
Owoce suszone, musli, E220-228 : dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
Nr 13. Łubiny
Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
Nr 14. Mięczaki
Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza